Naar hoofdinhoud

Zij-instromers zorg: 'Na dagje meelopen waren we helemaal om!'

https://zorggroepcharim.nl/Soraya en haar moeder Willeke Teeninga hebben het roer omgegooid en zijn als zij-instromers een nieuwe carrière gestart bij Zorggroep Charim. ,,Wij willen het verschil maken voor ouderen. Dankzij onze gedeelde ervaring hebben we al veel van elkaar geleerd."

Willeke heeft zes kinderen, waaronder Soraya. Toen haar jongste kind naar school ging, is de Veenendaalse gaan werken in de huishoudelijke zorg. Daarnaast deed ze vrijwilligerswerk in de huiskamer van ’t Boveneind, een van de locaties van Zorggroep Charim. Al gauw kreeg ze het aanbod van Charim om zich om te scholen: ,,Dat verbaasde me eerlijk gezegd vanwege mijn leeftijd. Maar het bleek dat ze juist op zoek zijn naar zij-instromers van alle leeftijden. Mijn levenservaring zagen ze als een grote plus.”

Opleiding
De opleiding duurt 18 tot 24 maanden. Het was wel weer even wennen om naar school te gaan voor Willeke: ,,Maar ik heb van elk moment genoten. Het leuke is dat je in de werkweek direct het geleerde in praktijk kunt brengen. De opleiding wordt volledig betaald èn je bent verzekerd van een salaris. Dat is ook fijn!” In het tweede jaar is Willeke van ‘Verzorgende IG’ (VIG) overgestapt naar de functie als ‘Helpende Zorg en Welzijn’ na een gesprek met haar leidinggevende: ,,Ik kwam mezelf tegen. Als leerling in de wijkverpleging vond ik de verantwoordelijkheid te pittig. Mogelijk vervolg ik de opleiding later alsnog.”

,,Die voldoening van dit werk, die gun ik iedereen.”

Verpleegkundige
Dochter Soraya (29) werkte als leidinggevende bij een supermarkt en had de mogelijkheid om door te groeien naar filiaalmanager: ,,Hoewel ik een prima baan en een vast contract had, zag ik mijn toekomst anders. Het contact met de klanten is leuk, maar ik zocht meer afwisseling.” Door de enthousiaste verhalen van haar moeder Willeke werd ze aangestoken om over te stappen naar de zorgsector. ,,Op een gegeven moment heb ik een dagje meegelopen met mijn moeder. Toen was ik om!” Soraya is in april vorig jaar gestart met de opleiding Verzorgende IG bij Charim. Over een half jaar rond ze haar opleiding af. Daar waar haar moeder een pas op de plaats heeft gemaakt qua opleiding, denkt Soraya al een stapje verder: ,,Ik ga hierna de opleiding tot Verpleegkundige volgen. Dit kan ook bij Charim.”

,,Hoewel ik een prima baan en een vast contract had, zag ik mijn toekomst anders.”

Facetten ouderenzorg
Het mooie aan het werk vindt Willeke dat ze een luisterend oor kan bieden aan de bewoners van De Engelenburgh. ,,Sommige mensen hebben geen familie en willen graag hun hart luchten. Naast de zorg die ik bied, vinden ze het altijd fijn dat ik kom, dat ze een vriendelijk gezicht zien. Als ik merk dat iemand blij wordt als ik een liedje zing voor het slapen gaan, dan krijg ik daar ook weer energie van.” Soraya voegt nog toe: ,,De bewoners hebben enorm veel levenservaring en hebben boeiende verhalen te vertellen. Ze voelen als opa’s en oma’s voor me. Ze zitten in een andere levensfase dan ik, maar ik kan ze wel begeleiden. Je maakt het verschil in iemands leven.” De ouderenzorg kent veel facetten. ,,Tijdens mijn opleiding werk ik nu in ’t Boveneind in Veenendaal mee, daarna doe ik kennis en ervaring op bij een andere locatie van Charim. Daardoor zie ik de breedte van de ouderenzorg. Je merkt snel waar je talenten en interesses liggen.”

Talent
De ervaring van Soraya uit de supermarkt, neemt ze gewoon mee in haar huidige werk. Een talent dat ze bijvoorbeeld ook in de ouderenzorg kan gebruiken is het bepalen van prioriteiten: ,,Het overzicht houden en twee stappen vooruit denken, dat heb ik bij de supermarkt geleerd.” Willeke ontdekte tijdens haar vorige baan al de behoefte aan aandacht van haar bewoners: ,,De tijd nemen voor een gesprek is essentieel.” Geen dag is hetzelfde zeggen moeder en dochter: ,,Iedere bewoner heeft een andere zorgvraag. Maar met name de gesprekken geven kleur aan je dag.” Soraya zegt tot slot: ,,Na een lange dag bedenk ik vooral dat ik weer lèkker heb gewerkt. Dat gevoel van voldoening, dat gun ik echt iedereen.”

,,De bewoners hebben enorm veel levenservaring en hebben boeiende verhalen te vertellen.”

Ook de ouderenzorg in?
Zorggroep Charim biedt nieuwe zij-instromers uiteenlopende opleidingskansen. Voor iedereen die ook in de ouderenzorg wil werken, is er een baan die past. Geïnteresseerd? Bel of stuur een WhatsAppbericht naar de recruiters via 06 – 86 88 66 20 of laat van je horen via onderstaand formulier. Onze recruiters nemen contact met je op om jouw kansen te ontdekken. 

Ja, ik wil meer weten over mijn opleidingskansen in de ouderenzorg