Naar hoofdinhoud

Verpleegkundig specialist bij Zorggroep Charim

Verpleegkundig specialist word je niet zomaar. Vereist wordt tenminste vijf jaar verpleegkundige ervaring en een pittige opleiding van twee jaar. Verpleegkundig specialist in locatie De Tollekamp in Rhenen Wilma Vonk Noordegraaf beschrijft haar werk als ‘een bijzonder samenspel tussen geneeskunde en zorg’. Het is die combinatie van verpleegkundige en medische taken die haar zo aanspreekt.

Waarde toevoegen aan een lang leven
Wilma wist niet van jongs af aan dat zij zich zou gaan toeleggen op de zorg voor ouderen. ‘In mijn tijd als verpleegkundige heb ik me wel eens afgevraagd of ik het wel leuk zou vinden’, deelt Wilma eerlijk. Maar al snel ontdekte zij dat werken met ouderen goed bij haar past. ‘Deze mensen hebben een lang leven achter de rug. Ik vind het inspirerend om iets toe te mogen voegen in het allerlaatste stukje van hun leven.’ Dat doet ze niet alleen. Als verpleegkundig specialist staat zij aan het hoofd van een team specialisten waaronder een ergotherapeut, fysiotherapeut en psycholoog die door Wilma op ieder moment kunnen worden ingeschakeld. Zelf voert ze ook taken uit van een arts. Als het te complex wordt, krijgt ze ondersteuning van een medisch specialist.

Eerlijk en helder advies
‘Sommige cliënten zijn door hun leeftijd uiterst kwetsbaar’, vertelt Wilma. ‘Ik zie het als mijn eerste taak om toe te zien op het welzijn van de ouderen, want dat is de beste manier om gezondheidsklachten te voorkomen.’ Natuurlijk moeten er ook moeilijke afwegingen worden gemaakt. Dan spreekt ze uitgebreid met de familie of een andere vertegenwoordiger van de cliënt om alle opties tegen het licht te houden. ‘Het is op zo’n moment belangrijk om eerlijke, heldere adviezen te geven. Is een behandeling nog wel zo zinvol? Is er misschien een alternatief?’ Uiteindelijk wordt een beslissing gezamenlijk genomen.

Kwaliteit van zorg
In haar functie als verpleegkundig specialist is Wilma regelmatig bij cliënten te vinden, maar ze houdt zich ook bezig met het opleiden van collega’s. Onlangs nog organiseerde zij een cursus voor verpleegkundigen. Een aantal cliënten lijdt aan de ziekte van Parkinson. Het doel van de cursus was om de specialistische kennis van de verpleegkundigen helemaal bij te spijkeren, zodat zij deze cliënten en familie met raad en daad terzijde kunnen staan. Op die manier organiseert Wilma regelmatig trainingen. ‘In de opleiding tot verpleegkundig specialist wordt ook daar aandacht aan besteed. Je bent echt een alleskunner. Dat maakt het juist zo interessant. Iedere dag kom ik in aanraking met zo veel verschillende kanten van de zorg.‘

Inmiddels zijn er ruim 340 verpleegkundig specialisten in de ouderenzorg in Nederland actief. Hun aantal groeit gestaag. Dat is belangrijk omdat mensen steeds ouder worden en steeds meer specialistische ouderenzorg nodig hebben. Charim heeft drie verpleegkundig specialisten in dienst die toezien op de gezondheid van cliënten, met een focus op herstel en voorkomen van ziekten. Daarnaast heeft Charim twee verpleegkundig specialisten in opleiding, met de specialiteiten wondzorg en psychiatrie.