Naar hoofdinhoud

Inzet van vrijwilligers onmisbaar naast de professionele zorg

Zorggroep Charim biedt zorg voor ouderen en heeft verschillende zorglocaties in Veenendaal en omgeving. Bekende namen zijn De Meent, De Engelenburgh en ’t Boveneind. Charim is Hebreeuws voor Toegewijd en zit verweven in de organisatie die vanuit christelijke waarden wonen, welzijn en zorg biedt met de kernwaarden Toegewijd, Samen en Professioneel. Bij de zorggroep kan men terecht voor wonen met zorg, behandeling, wijkverpleging, dagbesteding, revalidatie en hospicezorg. Naast de professionele zorgverleners zijn ze blij met de vele vrijwilligers die één of meer dagdelen per week komen helpen. Dat zijn meestal vrouwen maar ook de mannen laten zich niet onbetuigd. René Willemse en Dick van Dijk zijn twee van die onmisbare vrijwilligers.

René Willemse is 65 jaar. Hij kwam in 2021 thuis te lopen en informeerde meteen of hij moest solliciteren of vrijwilligerswerk kon gaan doen. Het werd vrijwilligerswerk bij De Engelenburgh: ,,Ik kwam bij De Meent in gesprek met de vrijwilligerscoördinator Conny Bouter. Zij stuurde mij door naar De Engelenburgh, omdat deze doelgroep mij meer aansprak. Ik ben begonnen op de woensdagmorgen bij de spelochtend. Onder leiding van een welzijnsmedewerker, begeleid ik samen met meerdere vrijwilligers de bewoners bij de spellen. We spelen kaart, mens-erger-je-niet met de bewoners of we doen een ander spelletje. Dat is meteen een soort van geheugentraining. Veel bewoners zitten in een rolstoel en kunnen niet zelf naar de zaal komen. Wij halen de mensen dan op van hun appartement en brengen hen na afloop weer thuis. Inmiddels werk ik ook op de maandag- en dinsdagmiddag. Ook help ik bij activiteiten die incidenteel plaatsvinden zoals oliebollen bakken, een optreden van een koor of een paas-of sinterklaasontbijt ronddelen. Met mooi weer ga ik wandelen met enkele bewoners die daar zin in hebben. Ook doen we dan weleens boodschappen. Met de bewoners krijg je dan een goede band en de waardering die je krijgt maakt mij gelukkig en geeft veel voldoening.”

,,We proberen onder meer via onze website en de website van Veens Welzijn zoveel mogelijk vrijwilligers te werven”, vertelt Conny Bouter. Zij is al dertien jaar vrijwilligerscoördinator bij De Meent. ,,Vrijwilligers zijn heel erg welkom, er is altijd wel iets te doen zoals koffie schenken, helpen bij activiteiten, een bewoner bezoeken of met hen fietsen op de duofiets.” 

,,De ouderen blijven met de nodige thuiszorg langer thuis, en komen met een steeds complexere zorgvraag in de locaties van Charim wonen. Wij vinden het belangrijk dat bewoners zoveel mogelijk gewoontes van thuis kunnen behouden als zij bij Charim komen wonen.” 

Charim heeft in totaal een paar honderd vrijwilligers op de diverse locaties. ,,Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. Aanmelden kan via de website: www.werkenbijcharim.nl. We maken graag een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.”

Gerlinde Sikkema werkt al sinds 2000 bij Zorggroep Charim. Ze is coördinator van de vrijwilligers en medewerker welzijn bij De Engelenburgh. Sikkema vertelt: ,,We zijn blij met vrijwilligers die wat extra’s kunnen bieden door te helpen bij activiteiten, individuele ondersteuning, een praatje, een wandeling of samen een boodschapje te doen. Een vrijwilliger als “maatje” is belangrijk in het netwerk van de bewoners. Onze wens is dan ook dat we in onze locaties meer vrijwilligers mogen verwelkomen die wat vrije tijd willen delen en daarmee helpen het welzijn van de bewoners te verbeteren of in stand te houden. Samen kunnen we het wonen bij Charim voor een bewoner aangenaam maken.” 

,,Ik ben nu acht jaar thuis,” begint Dick van Dijk te vertellen. ,,Ik heb bij een bank gewerkt en mocht met 60 jaar met pensioen. Ik was bekend met De Meent doordat mijn vader na een ongeluk hier elke woensdag naar de dagbesteding ging. Toen ik niet meer hoefde te werken, heb ik mij aangemeld als vrijwilliger bij De Meent. Ik begon met één dagdeel en kwam bij de mannengroep. Momenteel werk ik ook een dagdeel bij de dagbesteding. Daar doen we met de cliënten activiteiten, proberen hen te prikkelen om iets te gaan doen en hun geheugen een beetje te trainen. Als er activiteiten worden georganiseerd waarbij extra hulp nodig is, dan wil ik graag komen helpen als dit past in mijn agenda. Ik stap vrolijk op mijn fiets om naar De Meent te gaan voor enkele uren. Ik ben nog gezond en het geeft veel voldoening om de bewoners te helpen en bezig te houden. We praten veel met elkaar en ik probeer hen altijd aan het lachen te krijgen. Al die kleine waarderingen maken mijn dag en mijn vrijwilligerswerk tot een klein feestje. De dankbaarheid van de bewoners. Daar doe ik het voor.”

 

Bron: artikel Rijnpost


Wil je graag iets betekenen voor een ander? Overweeg dan het vrijwilligerswerk in de ouderenzorg. Bij Zorggroep Charim hebben we veel handen nodig op de verschillende locaties. 

Bekijk de vacatures