Naar hoofdinhoud

Verpleegkundige enthousiast over de ouderenzorg

De filmopnames voor de wervingsfilm van Charim zit er al even op en het was echt leuk om hieraan mee te werken. Wij als ‘filmsterren’ hebben al even mogen genieten van de beelden. Ik had het script al wel gelezen maar als je het beeld erbij ziet is het nog leuker.

Er zijn twee filmpjes gemaakt, één speciaal gericht op de Verzorgende I.G. en één gericht op de Verpleegkundige. Beide filmpjes hebben wij gezien en het mooie is dat de visie van een verzorgende en verpleegkundige op het verlenen van zorg haast niet verschilt van elkaar. Allebei willen wij het beste voor de patiënt/cliënt/bewoner of hoe je de zorgvrager ook noemt. En ik denk dat dat beeld in beide filmpjes duidelijk naar voren komt.

Maar waarom zou je dan als verpleegkundige gaan solliciteren in de ouderenzorg? Ik bedoel maar, als de visie van een verpleegkundige haast gelijk is aan die van een verzorgende dan kunnen er toch net zo goed alleen verzorgenden werken? Nou, ik ben ervan overtuigd dat een verpleegkundige veel kan bieden binnen de ouderenzorg. Het stoffig imago van alleen maar billen wassen en eten en drinken is al lang niet meer van deze tijd. Er komen steeds meer ouderen met een complexe zorgvraag. Zij zullen de komende jaren de zorg voor ouderen alleen maar uitdagender en complexer maken.

Ik merk in mijn werk op een gesloten psychogeriatrische afdeling dat er heel veel uitdaging te halen valt. Want geen enkele oudere is hetzelfde en hun gedrag begrijpen is erg waardevol voor het geven van zorg op maat. Daarnaast heb je als verpleegkundige binnen Charim de taak om EVV-er te zijn. Hierbij coördineer je de zorg voor een bepaald aantal bewoners en onderhoudt je contact met familie en mantelzorgers. Ook denk je als verpleegkundige overkoepelend en probeer je het gedrag van bepaalde bewoners te begrijpen en tot een oplossing te komen. De bewoners op de afdeling onthouden mijn naam echt niet, maar mijn gezicht is herkenbaar voor ze en geeft ze vertrouwen. Die lach van oor tot oor die ik van de bewoners krijg doet me veel meer dan wanneer ze mijn naam zouden weten.

Dus ja er is zeker veel uitdaging in de ouderenzorg en als jij daar voor open staat ga je ze ook echt zien. Geloof me, dat had ik eerlijk gezegd zelf ook niet verwacht. Ik heb voordat ik aan mijn eerste stage in de ouderenzorg begon altijd gezegd dat ik nooit met ouderen zou gaan werken. Nadat ik vier jaar later mijn opleiding afrondde ben ik toch in de ouderenzorg terecht gekomen en heb daarvan geen seconde spijt gehad. Ik heb ook verschillende stages in het ziekenhuis gelopen maar waarom ik uiteindelijk toch voor de ouderenzorg heb gekozen? In het ziekenhuis komen en gaan de patiënten daarbij kijk je puur naar het ziektebeeld en is het doel dat iemand gezond het ziekenhuis weer verlaat. In de ouderenzorg is er bijna geen kortdurend verblijf, bewoners verblijven er over het algemeen voor de rest van hun leven. Het doel is niet dat iemand gezond naar huis gaat, maar dat de bewoner een aangenaam verblijf heeft en we proberen ervoor te zorgen dat de bewoner een zinvolle dag heeft. Ook leer je kijken naar de persoon achter de ziekte en daar zit vaak een hele schat aan informatie. Dat is iets wat ik in het ziekenhuis erg heb gemist.

 

Het mooie is ook dat het geven van zorg uiteindelijk niet prioriteit nummer 1 is. Wij kijken naar de persoon als persoon en niet naar het ziektebeeld. We proberen de bewoner zoveel mogelijk de regie te laten houden en kijken naar wat diegene wilt. En dat datgene wat de bewoner wil niet altijd binnen het straatje van de verpleegkundige past dat is dan maar zo. Als de bewoner daar gelukkig van wordt en daardoor een fijne dag heeft dan maakt dat echt alles goed.

 Over uitdagingen gesproken, begin mei zijn wij met een gedeelte van de afdeling op bewonersvakantie geweest. Deze vakantie is geregeld door het personeel en mede met hulp van mantelzorgers hebben we een hele mooie week gehad. Dat zo’n week indruk maakt op personeel moge duidelijk zijn. Maar dat een halve week nadat we weer terug waren enkele bewoners spontaan over de vakantie begonnen (ja we hebben het over ouderen met dementie) laat zien dat het ondernemen van activiteiten bij ouderen met dementie zeker zin heeft. Dat was de uitdaging om een bewonersvakantie op te zetten meer dan waard. Op bewonersvakantie gaan is een grote uitdaging: begin klein door je te verdiepen in ouderen met bijvoorbeeld dementie en er gaat een wereld voor je open.

 Nog steeds niet overtuigd? Loop dan gewoon is een dagje mee en je zult zien dat de ouderenzorg echt niet meer zo stoffig is! En dit geldt niet alleen voor de verpleegkundigen met jaren ervaring binnen de zorg maar ook zeker jonge verpleegkundigen zijn welkom. Zolang je ervoor open staat om de bewoner een mooie dag te geven heb je zelf ook een mooie dag.

 Ik ben in ieder geval al erg enthousiast over het werken in de ouderenzorg en ik hoop dat jullie het ook worden. Wie weet zien we elkaar nog eens aan het werk binnen Charim. Tot snel!

 

Willianne