Naar hoofdinhoud

"Leert Charim?"

Wie:                  Yrna Vroegindeweij
Ken je als:       projectmanager P&O
Geb. datum:  09-10-1963
Woont in:        Amersfoort
Privé:                getrouwd, twee volwassen kinderen
Was eerst:      beleidsmedewerker
En is nu:          projectmanager programma Zorg


Leert Charim?
Wat is dat nou voor titel, hoezo? Wie is dat dan Charim? Gekke vragen bij een rare titel. Ik vertel er graag iets bij.

Hoe begon het?
In 2008 vond ik het dat het tijd was om de baan, die voelde als een comfortabele jas, te verruilen voor iets nieuws, iets anders. Ik werkte ruim 12 jaar bij het instituut voor opleiding en nascholing van de PKN (later PThU). Omdat ik ook had gewerkt bij de afdeling geriatrie in een ziekenhuis en de ouderenzorg me trok (misschien ook omdat mijn oma met dementie vroeger bij ons in huis woonde), solliciteerde ik bij Zeisterwoude. En ik werd aangenomen als beleidsmedewerker. Ik kan niet zeggen dat deze nieuwe functie direct als een prettige, nieuwe jas voelde. Dat duurde even. Het was heel leuk om mijn nieuwe collega’s te leren kennen en bekend te raken met alles wat de ouderenzorg inhoudt. Ik verbaasde me regelmatig. Ik had geen idee dat er zoveel speelde en dat het soms zo ingewikkeld was met ZZP’s, de inspectie, het zorgkantoor, VIG, helpende, EVV……

Een onrustige vakantie
Ruim twee jaar geleden, in juni, stond er een vacature voor projectmanager P&O op intranet. Tja. Erg interessant, een uitdaging, een plek waar ik mijn ervaringen mooi zou kunnen gebruiken, maar ook heel spannend! En dus werd het een onrustige vakantie. Zittend voor de caravan met het zicht op een lieflijk Frans weiland zette ik telkens alle voors en tegens op een rij. Leuk, iets nieuws én iets onbekends; kan ik dat wel? Wat als het niet lukt? Vindt iedereen me dan dom (en stom).

Ga ervoor
Na veel dubben en praten hakte ik de knoop door. En in augustus begon ik als projectmanager P&O. Hoe mooi is dat? ‘Charim’ ziet het zitten en geeft deze kans. En wat nog mooier is: ik doe het niet alleen. De P&O-adviseurs zijn projectleiders van de 20 (!) projecten en met elkaar krijgen we de kans, de tijd en het vertrouwen om te oefenen. Op deze manier projectmatig werken is nieuw voor onze organisatie en we vinden het allemaal spannend en gaaf.

En nu?
Hoe kijk ik nu terug? De twee jaar zijn voorbij. De projecten zijn zo goed als afgerond. En wat was het alles wat hierboven staat: soms moeizaam, ingewikkeld en spannend, leuk, boeiend. We hebben allemaal veel geleerd. Niet alles ging goed en dat is óók goed. Dus daarom boven dit stuk: Leert Charim? Ik zeg ja. Charim Leert! Want Charim dat zijn we allemaal, met alle collega’s. En wat zo mooi is: de collega’s van het team van P&O gaven mij het vertrouwen dat het wat ging worden en de leidinggevenden deden dat ook. Een beetje zoals een merrie met een pasgeboren veulen: ze stimuleert het veulentje. Je kunt het, je mag het proberen. Ga maar staan.

Inmiddels is Charim weer een stap verder. Met het programma Omzien willen we groeien. Meer kijken naar de mens, luisteren naar het verhaal en minder naar procedures. Wat is er nodig om de mensen die bij ons wonen of zorg van ons ontvangen echt te zien. Wat zijn de kleine dingen waar iemand blij van wordt. Ik vind het mooi dat ik hier een rol bij mag spelen als projectmanager. Maar nog mooier is het als dit iets is dat we allemaal willen en waar we allemaal aan mee kunnen werken. Een prachtige opdracht, waarbij ik denk aan een gedichtje van Toon Hermans: ‘Zij die kijken met hun hart, zien meer dan ogen zien’.