Naar hoofdinhoud

Hermien ontdekt de ouderenzorg als haar moeder bij Charim komt wonen

Je moeder verhuizen naar een zorglocatie én dan zelf ontdekken dat de ouderenzorg leuk is. Dat is het verhaal van Hermien. Ze was 50+ en leerde een andere kant van de zorg voor ouderen kennen via de bezoekjes aan haar moeder in De Engelenburgh. Ze koos voor een carrièreswitch en werkt inmiddels bij Charim als gediplomeerde Helpende Plus in dezelfde locatie als waar haar moeder woont: “Ik steek af en toe even mijn hoofd door de deuropening als ik langs haar appartement loop of ik zwaai op de gang naar haar!” 

De gesprekjes met de zorg  
Hermien’s moeder verhuisde vier jaar geleden naar De Engelenburgh in Veenendaal: ‘Ineens stapte ik wekelijks een woonzorglocatie voor ouderen binnen. Een wereld ging voor mij open. Als ik langsging bij mijn moeder, kwam het zorgpersoneel regelmatig ook even in het appartement voor een zorgmoment of om iets te af te stemmen. Die gesprekjes en momenten met het zorgpersoneel waren altijd warm en hartelijk. Ik ontdekte de ouderenzorg van een hele andere kant, een mooiere kant. Ik leerde dat je als zorgverlener echt waardevol werk doet voor de bewoners. Ik heb altijd gedacht dat de zorg niets voor mij is. Die gesprekjes met de zorg maakte voor een omslag in hoe ik naar het werk keek!´ 
   
Mogelijkheden verkennen    
‘Ik besprak dit met een vriendin. Zij had ook wel interesse om de zorg in te gaan. Samen gingen we uitzoeken of dit mogelijk was. We waren inmiddels wel ruim vijftig jaar, dus konden we nog wel een overstap maken, en zo ja, hoe dan? Tijdens een open dag ontdekte ik de kans om werken en leren te combineren via een leerlingentraject. Mijn oog viel op de verkorte BBL-opleiding voor Helpende Plus, een opleiding van negen maanden in plaats van de reguliere twee jaar. Met een open sollicitatie klopte ik bij Charim aan en in dat najaar, inmiddels drie jaar geleden, kon ik starten als leerling in De Engelenburgh. Als ik jonger was geweest, had ik doorgeleerd voor de functie Verzorgende IG, maar een studie van ongeveer 2,5 jaar zie ik niet meer zitten. Ik ben superblij met mijn functie en de stap naar de ouderenzorg!’ 

Zinvol werkverleden  
‘Als Helpende Plus zorg ik er voor dat de bewoners er mooi en verzorgd uitzien, deel ik de medicatie uit en nog veel meer. Een functie met ontzettend veel afwisseling, dat vind ik leuk. Tussen de zorgmomenten door, is er altijd wel even tijd voor een praatje. Al zou ik liever wat meer tijd willen hebben, want een kwartiertje naast een bewoner gaan zitten voor een gesprek, dat heb ik helaas niet altijd. Ik werkte hiervoor jarenlang in winkels als verkoopmedewerker en later bij een callcenter. In mijn werkleven heb ik dus wel altijd met mensen gewerkt. Die ervaring neem ik mee in contact met de bewoners. Ik weet de juiste vragen te stellen en heb snel door wat ze willen of nodig hebben en hoe ik ze daarbij kan helpen. Zo heb ik toch een fijn gesprekje in de korte tijd die daarvoor beschikbaar is!” 

Dankbaarheid is het werk waard 
“Ik wil de bewoners goed leren kennen en daardoor werk ik op één afdeling. Het werken in de zorg is wel flink doorwerken. Maar de dankbaarheid en blijdschap die je van de bewoners ontvangt, al is het soms maar een klein gebaar, is enorm. Zo is er een bewoner die mij veel vindt lijken op haar dochter. Dat roept herinneringen op. Toen ik haar laatst naar bed bracht, vroeg ze om een knuffel. Dat ik haar dan die dan kan geven, maakt het harde werken op die dag meer dan waard!”  

Oog voor elkaar als collega’s   
‘Dat we een mooi en leuk team hebben, vind ik ook belangrijk. We zijn met ongeveer twintig collega’s die de zorg en ondersteuning geven op de afdeling. We doen het ook echt samen, iedereen heeft wat voor elkaar over en je kunt altijd terugvallen op je collega’s. Een voorbeeld? Het ruilen van een werkdienst als je, soms heel kortdag, iets privé hebt, dat regelen we vaak onderling. Zo fijn dat we oog hebben voor elkaars leven, ook buiten het werk om.