Naar hoofdinhoud

Diep respect voor de zorgcollega’s

Een dagje meelopen in de zorg

Als stagiaire op de P&O afdeling bij Charim wilde ik graag een dagje meelopen in de zorg om een beter beeld hiervan te krijgen. Ik heb veel verhalen over werken in de zorg gehoord (mijn tweelingzus werkt in de zorg op locatie De Meent) maar ik wilde zelf ervaren hoe het is om zo dicht bij de bewoners te werken.

Afgelopen woensdag was het zo ver en mocht ik een dagje meelopen met een verzorgingsassistent op Spathodea in Zeist. Dit betekende dat ik een uur eerder dan normaal moest beginnen. Dus in plaats van half 9 moest ik half 8 beginnen. Onderweg in de auto naar Zeist probeerde ik mij voor te stellen hoe de dag eruit zou zien. Ik was benieuwd naar de ervaringen van zorgmedewerkers en hoe de bewoners op mij zouden reageren.

Aangekomen in Zeist word ik gelijk door een medewerker ontvangen. De dienst begint met het klaarmaken van het ontbijt voor een aantal bewoners. Tijdens de ontbijtronde valt mij meteen op dat je binnenkomt in de appartementen van bewoners.  Je stapt echt binnen in de leefwereld van een bewoner. Ik kreeg het gevoel dat ik bij de bewoner thuis kwam.  Zo heeft ook iedere bewoner zijn eigen gewoontes en wensen. Het viel mij op dat de verzorgingsassistent deze allemaal wist te vertellen.

Na het ontbijt was het tijd voor een kort overleg om te kijken of iedereen op schema liep. Tijdens het overleg merkte ik dat bij iedere functie weer andere verantwoordelijkheden horen. Daarna was het tijd voor de koffieronde. Tijdens de koffieronde was er gelegenheid om een praatje met de bewoners te maken, die allemaal erg vriendelijk waren. Ik vond het mooi om te zien hoe verschillend iedere bewoner is en hoe dankbaar zij zijn voor de zorg die zij ontvangen.

Na de koffieronde hadden de zorgcollega’s pauze. Het viel mij op dat verzorgenden naast de directe zorg ook veel andere zaken moeten regelen. Onder andere overleggen met de huisarts en apotheek.

Tijdens het rondbrengen van de warme maaltijden voor de bewoners besefte ik dat voor sommige bewoners de dag best lang kan duren en zorgmedewerkers vaak de enige aanspraak voor hen zijn. Ik kan mij voorstellen dat zorgmedewerkers hierdoor een band met een bewoner opbouwen.

Aan het einde van de dag kan ik de conclusie trekken dat ik het een leuke ervaring vond om een dagje mee te lopen in de zorg. Tijdens deze dag heb ik gezien dat werken in de zorg fysiek zwaar werk is. Verder viel mij op dat het belangrijk is om goed te communiceren met collega’s zodat alles goed verloopt en dat zorgmedewerkers een verantwoordelijke baan hebben.

Ik heb deze dag veel geleerd en een diep respect voor de zorgcollega’s gekregen en een warm gevoel bij de bewoners. Dank voor deze mooie ervaring!.