Naar hoofdinhoud

Mijn studie HBO-verpleegkundige werd steeds meer de moeite waard!’

José de Leeuw werkt als Wijkverpleegkundige in de wijkteams van Charim, maar ze begon als Verzorgende IG in één van de zorglocaties. Ze wilde meer, meer bereiken als zorgprofessional én een bredere impact maken binnen de ouderenzorg. Ze koos voor de studiebanken en ging HBO Verpleegkunde doen: ‘Een reis vol uitdagingen, groei en mooie nieuwe mogelijkheden. Nu ik de eindstroop behaald heb, is mijn studie mij steeds meer waard geworden!’ 


Meer impact maken
 
Het begon allemaal in 2018. José werkte vol toewijding en passie als Verzorgende IG in een intramurale setting: ‘Er begon echter wel wat in mij te knagen, ik besefte dat ik meer wilde bereiken en een bredere impact wilde hebben binnen de ouderenzorg. Nadat ik dit voorzichtig eerst eens met wat mensen heb gedeeld werd ik vervolgens gestimuleerd door collega’s om de volgende stap te zetten. Dit leidde ertoe dat ik mij inschreef voor de hbo-verpleegkunde aan de Christelijke Hogeschool in Ede.’  

<p>
 
Enthousiaste studiestart  
‘Ik begon vol enthousiasme en energie aan de opleiding, maar vond het ook spannend. Gaat mij dit wel lukken, wat wordt er van mij verwacht. Zo’n grote stap maken qua opleidingsniveau is niet niets. De opleiding begon met het maken van zorgplannen en een portfolio. Makkie…zo dacht ik, dat deed ik immers wekelijks binnen mijn werk en dat portfolio moest ook wel goed komen. Alleen na de 1e lesdag besefte ik mij dat je op het HBO alles moet verantwoorden met methodieken en literatuur. Vervolgens begon ik ook aan de kennistoetsen. Ontzettend interessant, maar wat moet ik veel weten als verpleegkundige. Het heeft heel wat studie-uurtjes gekost, maar uiteindelijk kon ik alle zeven kennistoetsen met een goed resultaat achter mij laten.’ 

 

Breder perspectief over ouderenzorg in Nederland   
‘Tussendoor was ik veelvuldig bezig met het maken van alle opdrachten. Door deze opdrachten werd ik ertoe gedwongen om na te denken over de zorg in Nederland. Hoe deze georganiseerd is en wat mijn verpleegkundige rol hierin is en gaat worden.  De opleiding bood me een breder perspectief op de gezondheidszorg en gaf me de mogelijkheid om me te verdiepen in complexe vraagstukken in de zorg. Daarnaast leerde ik kritisch te denken, onderzoek te doen en Evidence-Based Practice toe te passen in mijn werkvelden van de intramurale zorg en in de wijkverpleging.’ 

Persoonlijke groei   
Tijdens haar studie heeft José niet alleen haar kennis en vaardigheden uitgebreid, maar ze is ook gegroeid als persoon: ‘Ik dacht dat ik mijzelf goed kende, maar ben mijzelf een paar keer flink tegengekomen tijdens de opleiding. Op dat moment niet erg helpend in de voortgang van de opleiding. Ik heb momenten gehad dat ik daarvan flink heb gebaald, maar wat heb ik ontzettend veel geleerd en ben persoonlijk gegroeid. Het was mijn bedoeling om de opleiding in 4 jaar te halen, maar dat liep anders. Inmiddels ben ik klaar met de opleiding en zijn we 5 jaar verder. Ik ben ontzettend trots op waar ik tot nu toe gekomen ben.’ 
  

Gedeelde passie  
Gedurende de opleiding werd ik omringd door medestudenten die dezelfde passie en toewijding hebben voor de gezondheidszorg. We hebben elkaar gesteund, kennis gedeeld en samengewerkt aan onze professionele en persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast heb ik door de interactie met docenten en professionals uit het werkveld niet alleen theoretische kennis vergaard, maar ook praktische inzichten gekregen die mijn persoonlijke en professionele groei hebben gestimuleerd.’ 
 

Tijd om verder te groeien  
‘Ik ben onwijs blij dat ik deze stap heb durven zetten en mijn ambitie heb gevolgd. Mijn functie is inmiddels verandert van leerling-wijkverpleegkundige, naar gediplomeerde. Nu komt de tijd dat ik verder mag groeien in het vak van (wijk)verpleegkundige.’ 

Wil je ook verder groeien in je vak als zorgprofessional? Laat het ons weten!
Velden met een ster zijn verplicht

Wil je ook verder groeien in je vak als zorgprofessional? Charim biedt opleidingskansen op maat aan! Ontdek jouw persoonlijke carrièrepad in de ouderenzorg door contact op te nemen via 06 86 88 66 20 en vraag een vrijblijvend gesprek aan met één van onze opleidingsadviseurs door je gegevens achter te laten via onderstaand formulier.