Naar hoofdinhoud

Alles behalve doorsnee...

‘Al bijna 5 jaar werk ik nu met veel plezier bij de Thuiszorg van Charim in Zeist. Ik ben vanaf de opbouw van de thuiszorg betrokken geweest en heb gezien en meegemaakt hoe we gegroeid zijn en ons ontwikkeld hebben tot een volwaardige thuiszorg partner. En dat is zeker niet saai! Het saaie imago van de Thuiszorg is in mijn ogen echt onterecht. Er wordt vaak gedacht dat thuiszorg alleen iemand wassen, aankleden en medicatie geven is. Maar niets is minder waar!’

‘Zo krijg ik bijvoorbeeld tijdens mijn werk te maken met mensen met een katheter, een neus/maag sonde of een stoma. Maar bijvoorbeeld ook mensen die gevallen zijn en acute hulp nodig hebben. Er zijn cliënten die (verschillende) wonden hebben die je moet verzorgen maar het kan ook zomaar zijn dat er een stomp op een bepaalde manier gezwachteld moet worden omdat er bij iemand een been afgezet is.’

‘Zo is geen hetzelfde. Vaak start je als (wijk)verpleegkundige op in de wijk om cliënten te verzorgen. Ik krijg met regelmaat telefoontjes over nieuwe zorgaanvragen. Bij de intakes die ik heb met nieuwe cliënten is er vaak één van de kinderen aanwezig en samen bespreken we dan de Zorgvraag die er is, de (gezondheids)situatie van de cliënt en wat de thuiszorg voor de cliënt kan betekenen.'

'Ook denk ik mee met het maken van de looproutes zodat cliënten op een voor hen fijne tijd geholpen kunnen worden en collega’s niet kris-kras door een wijk heen hoeven te lopen of fietsen.'

'In Zeist werken we met een team van ongeveer 20 mensen waarvan 2 wijkverpleegkundigen. Als wijkverpleegkundige stuur je de medewerkers uit je team aan en sta je met je kennis voor hen klaar. Samen zorgen we ervoor dan voor dat onze cliënten de best mogelijke liefdevolle zorg ontvangen die ze nodig hebben.’

‘Verder is er ook veel contact met andere disciplines zoals huisartsen, praktijkondersteuners, apothekers, fysiotherapeuten, wondverpleegkundigen en casemanagers dementie. Dit ervaar ik als erg prettig. We hebben elkaar nodig om te zorgen dat alles goed geregeld wordt voor al onze cliënten. Ook heb ik regelmatig contact met wijkverpleegkundigen van andere organisaties om de gezamenlijke knelpunten uit de wijk en zorg te bespreken en hierin samen te werken. We leren zo veel van elkaar.’

 

‘In de Thuiszorg werk je veel zelfstandig en ben je op je eigen kennis en kunde aangewezen. Is de situatie anders dan normaal dan is het aan jezelf om te zelf bedenken wat je moet doen. Dan moet je soms best creatief denken. Er is vaak geen collega direct in de buurt en je moet het doen met de materialen die voorhanden zijn. Wel kunnen we dag en nacht terugvallen op het AVT. Dit is een team met verpleegkundigen die alle medische vragen kan beantwoorden.’

‘Ik wil altijd de best mogelijke zorg voor mijn cliënten. De ene cliënt heeft langer zorg nodig dan de ander maar je bouwt met de meeste mensen een band op. Dat vind ik bijzonder.

Naast mijn functie als wijkverpleegkundige ben ik ook werkzaam als vicevoorzitter van de VVAR (Verpleegkundigen en Verzorgenden Adviesraad) van Zorggroep Charim. Ik heb daar voor gekozen  omdat ik het interessant en leerzaam vind om te begrijpen wat er in de top van een organisatie gaande is, waarom er bepaalde keuzes gemaakt worden (die op de werkvloer niet altijd begrepen worden) en om invloed uit te kunnen oefenen op het beleid van de organisatie. Door mijn functie in de VVAR vertegenwoordig ik de zorgmedewerkers van de organisatie en denk ik mee in het beleid dat uiteindelijk op de werkvloer een goede uitwerking moet hebben.

‘Dus tja, de thuiszorg saai? Nee, absoluut niet! Overweeg je de thuiszorg en ben je nog niet overtuigd? Loop dan gerust eens een dagje met ons mee!’


Aafje, wijkverpleegkundige Thuiszorg Charim, regio Zeist