Naar hoofdinhoud

In mijn werk als verpleegkundige wil ik mij verdiepen in iemands leven

Reini werkt als verpleegkundige bij Charim: In mijn werk zoek ik altijd naar wat werkt of waarom juist iets niet werkt bij een bewoner. Er is altijd een oorzaak die het gevolg verklaart. Om daarachter te komen, verdiep ik me in iemands leven. Mensen hebben al een heel leven geleefd als ze bij Charim komen wonen. Die kennis meebrengen in de zorgverlening, vind ik het mooie aan de ouderenzorg!” 

"Ik wil mij verdiepen in iemands leven: Waar komt de bewoner vandaan?"

“Waar komt de bewoner vandaan? Iemand komt hier tijdens zijn laatste stukje van het leven. Maar er is een heel leven aan vooraf gegaan. Mantelzorgers en familie kennen de bewoner al veel langer én beter dan wij. En als we niet de moeite nemen om dat verleden te leren kennen, acteren we alleen op wat wij nu zien, de oudere medemens. Om iemand te leren kennen, heb je elkaar nodig. Dat doe je samen, maar met de bewoner zelf (als dat nog kan) of het netwerk van de bewoner zoals familieleden. Ik vind het altijd leuke gesprekken waarin ik de bewoner beter leer begrijpen en sneller door heb wat voor de bewoner belangrijk is. Daarnaast is het ook gewoon een stukje nieuwsgierigheid van mij!” 

"Het overdragen van deze vakkennis aan het zorgteam is iets wat ik graag doe. Ik heb bijvoorbeeld een kennis-whatsappgroep opgericht."

“Als verpleegkundige heb ik een coördinerende rol op de afdeling. Ik kijk naar wat er opgepakt moet worden bij de dagstart. Met mijn helicopterview heb ik een completer beeld van de situatie. Om dit te krijgen, draai ik mee in het team. Zo ben ik bijvoorbeeld extra alert tijdens het zorgmoment bij een bewoner om zo ‘het plaatje compleet te krijgen’. Het zijn soms de kleine dingen waarin een verpleegkundige het verschil kan maken. Ik zoek naar de oorzaken van de gevolgen; de dingen die we als eerste zien of merken bij een bewoner. Hiervoor overleg ik regelmatig met de kwaliteitsverpleegkundige of bespreek de casus in het verpleegkundig overleg, een overleg met alle verpleegkundigen in de locatie. Het overdragen van deze vakkennis aan het zorgteam is iets wat ik graag doe. Ik heb bijvoorbeeld een kennis-whatsappgroep opgericht. Zo delen we als team laagdrempelig onze kennis en kijken we steeds met elkaar hoe we het beter kunnen doen.” 

"Ik vind de multidisciplinaire gesprekken dan ook één van de leukste werkzaamheden in mijn functie als verpleegkundige."

Het leuke aan het werken in de intramurale setting, dus in een zorglocatie, is het samenwerken. Ik heb korte lijnen met de verschillende disciplines binnen Charim. Als ik bijvoorbeeld meer kennis nodig heb van een bepaald ziektebeeld, kan ik snel schakelen met een collega. Dat contact is dan laagdrempelig en daardoor maak je er toch sneller gebruik van. Ik vind de multidisciplinaire gesprekken dan ook één van de leukste werkzaamheden in mijn functie als verpleegkundige. We voeren deze gesprekken met een grote groep collega’s, zoals de behandelaren uit het behandeldienst en het specialistische verpleegtechnische team. We moeten de zorg namelijk met elkaar moeten regelen en organiseren: bewoners, familieleden en de zorgverleners.

"We kunnen vanuit onze ervaring de vertaalslag maken van beleid naar de praktijk en vanuit dat perspectief meedenken of iets werkt of juist niet."

Reini is naast haar werk bij Charim ook één van de landelijke V&VN ambassadeurs voor de verpleegkundige in de intramurale ouderenzorg:  “De functie van een verpleegkundige in de ouderenzorg zal veranderen, maar dat zie ik vooral als een kans. In de ouderenzorg zullen we steeds meer mensen krijgen die meerdere en zwaardere zorgvragen hebben. Voor de complexere zorgvraag met meerdere aandoeningen die elkaar beïnvloeden, heb je kennis nodig die je vanuit je opleiding tot verpleegkundige leert. Als verpleegkundigen kunnen we vanuit onze ervaring de vertaalslag maken van beleid naar de praktijk en vanuit dat perspectief meedenken of iets werkt of juist niet. Ook hoop ik dat we in de toekomst nóg vaker worden gevraagd om kennis te delen met de bewoners, familieleden en het team, dát maakt het vak als verpleegkundige een uitdagend beroep!” 

Ook werken in de ouderenzorg? Bij Charim is er altijd een baan die bij je past, ook als je (nog) geen zorgdiploma hebt. Ontdek jouw baan met een vrijblijvend kennismakingsgesprek! 

Vraag gesprek aan