Naar hoofdinhoud

Aafje: Steeds vaker cliƫnten met dementie in de wijkverpleging

In de wijkverpleging is geen dag hetzelfde. Daar weet Aafje alles van. Ze is wijkverpleegkundige bij Zorggroep Charim en richt zich in haar werk steeds meer op ouderen met dementie. Het is een andere manier van zorg verlenen. Ze vertelt: 


'Steeds vaker en meer dementie in de wijkverpleging'
Als wijkverpleegkundige verleen je zorg bij mensen thuis. Dit was voornamelijk somatische zorg, zorg die je levert omdat iemand dit om lichamelijke redenen niet zelfstandig meer kan. Hier valt onder andere het wassen/douchen, steunkousen aan- en uittrekken, medicatie aanreiken, maar ook verpleegtechnische zorg zoals wondzorg, katheterzorg, stomazorg. De afgelopen jaren is hier verandering in gekomen en groeit de groep mensen die (beginnend) dementerend zijn. Mensen met dementie vragen een andere manier van zorg en benadering. Zij blijven langer thuis wonen en daardoor zien we ook steeds meer ouderen met dementie een beroep doen op de wijkverpleging van Charim.
 
'Ken je cliënten in de wijk'
Voor ons als wijkverpleegkundigen ligt er een mooie taak om deze mensen goed te begeleiden. De sleutel tot goede zorg is: "Ken je cliënten!"
Het is bij dementie nóg belangrijker om te kijken naar de achtergrond van een client; wat voor werk heeft hij of zij in het verleden gedaan, wat waren gewoontes met hygiëne, voeding en omgang met anderen in het sociale netwerk. Een vaste dagelijkse structuur is voor mensen met dementie heel belangrijk. Ook de tijd kunnen nemen. In het zorgmoment, maar ook om  het vertrouwen te winnen en een band op te bouwen. Dat kost vaak meer tijd, maar zorgt er wel voor dat je de zorgverlening fijn kunt geven. 

'Trots op dat ons team dit kan bieden'
Zorg verlenen aan cliënten met dementie vraagt een andere expertise. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Ik ben er trots op dat ons team dit kan. Als aandachtsvelder dementie wil ik graag samen met mijn collega’s passende zorg aan deze explosief groeiende groep cliënten bieden. Het voelt goed dat deze mensen door onze zorg langer en verantwoorder thuis kunnen blijven wonen. 

Ontdek of werken in de wijkverpleging bij je past. Laat je gegevens vrijblijvend achter en verken het met ons!
Velden met een ster zijn verplicht